Rijbewijs verlengen na uw 75ste

Blijven rijden met een verlopen rijbewijs

Vanaf 1 december mogen 75-plussers tijdelijk blijven rijden met een verlopen rijbewijs. De regeling geldt tot 31 december 2020. Iedereen die mag blijven rijden met een verlopen rijbewijs, krijgt persoonlijk bericht van het CBR.

Tot wanneer kunt u blijven rijden?

U kunt met een verlopen rijbewijs blijven rijden tot het CBR een besluit neemt. Dit kan uiterlijk één jaar nadat uw rijbewijs verlopen is.

Geldt de regeling ook voor u?

De regeling geldt voor u in de volgende situatie:

 1. U bent 75 of ouder op het moment dat uw rijbewijs verloopt.
 2. En: u dient uw Gezondheidsverklaring in voordat uw rijbewijs verloopt. Of, als u uw Gezondheidsverklaring al heeft ingediend, heeft u dat voor de verloopdatum van uw rijbewijs gedaan.
 3. En: uw rijbewijs is minimaal 5 jaar geldig. U kunt dit zien op uw rijbewijs. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’

Wanneer geldt de regeling niet?

 1. U heeft uw Gezondheidsverklaring ingediend nadat uw rijbewijs verliep.
 2. Of: u heeft van de politie of het CBR bericht gekregen dat u op dit moment niet mag rijden. Bijvoorbeeld omdat ze uw rijbewijs ingevorderd, ingehouden, geschorst of ongeldig verklaard hebben.
 3. Of: u heeft een rijbewijs dat 1 of 3 jaar geldig is. De begindatum staat op de voorkant van uw rijbewijs: bij 4a. De einddatum staat op de achterkant van uw rijbewijs: in kolom 11, achter ‘B’.

Hoe loopt het verder, nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend?

U heeft of krijgt van ons een verwijzing naar een arts of specialist. U moet namelijk voor de verlenging van uw rijbewijs gekeurd worden. Zorg dat u de afspraken maakt zodra u dit bericht krijgt. Als u hier te lang mee wacht, sturen wij u een herinnering. Als u hier niet op reageert, dan stoppen wij de procedure. U mag dan, ook met uw verlopen rijbewijs, niet meer rijden.

Hoe weet ik of ik in de regeling val?

Nadat u uw Gezondheidsverklaring heeft ingediend, ontvangt u bericht van het CBR. Daarin staat of u wel of niet in de regeling valt. En wat de vervolgstappen zijn.

Wat mag wel en wat mag niet met een verlopen rijbewijs?

U kunt uw huidige rijbewijs gewoon blijven gebruiken. Maar er gelden wel extra regels als u rijdt met een verlopen rijbewijs.

 • U kunt alleen in Nederland rijden, dus niet in het buitenland.
 • U kunt alleen met uw auto (B), auto met aanhanger (BE), motor (A), tractor (T) en bromfiets (AM) rijden. Dus niet met vrachtwagen of bus (C of D, CE of DE).
 • Uw verlopen rijbewijs is niet geldig als legitimatiebewijs.

Twijfelt u zelf of u nog wel veilig kunt rijden? Bijvoorbeeld omdat uw gezondheid achteruit is gegaan? Neem dan contact op met de klantenservice van het CBR. Zij helpen u graag verder.

Ongeval of aangehouden?

 • Bij een ongeval bent u gewoon verzekerd.
 • De politie kan altijd zien of u mag rijden met uw verlopen rijbewijs. Het staat niet op uw rijbewijs, maar zij kunnen dit controleren in het centraal Rijbewijzenregister van de RDW.
 • Komt u in aanraking met de politie, omdat u niet veilig rijdt? Bijvoorbeeld vanwege uw medische situatie, of omdat u met alcohol of drugs hebt gereden? Dan meldt de politie dit aan het CBR. Het CBR kan dan besluiten dat u niet meer mag rijden met een verlopen rijbewijs.